Dneska Vám představím jeden španělský unikát. Jeho jméno je Jamon.
Asi všichni známe chorvatský pršut nebo italské prosciutto nebo parmskou šunku.
Trošku a přitom neoprávněně se zapomíná na španělský národní poklad: Jamón
Iberico.
Pojďme pěkně popořádku, tohle to je vepřík
jakého známe všichni. Když se bavíme o Španělsku, tak tady většinou nese název Cerdo Blanco nebo Cerdo Nacional ( bíle nebo domáci prase.
Z tohoto prasátka se dělá jak parmská, tak pršut tak Jamón Serrano, tvz horská šunka
DĚLENÍ JAMÓNU SERRANO
Jamón Serrano pochází z bílého, které se chová po celém světě. Přesto že se jedná o stejný druh prasete, jsou některé rasy žijící výhradně ve Španělsku obzvláště vhodné k výrobě jamónu, neboť mají vyšší podíl tuku a umožňují tedy delší a kvalitnější zrání. Zde samozřejmě hrají důležitou roli klimatické i geografické podmínky a genetika vepřů. Unikátní je například plemenu Duroc
Další dělení dle části prasete ze které šunka pochází.
Paleta - přední plec zrání kolem 10 měsíců (kvůli menší váze) Váha obvykle 4-6 kg.
Jamon- zadní kýta, zraje 9-24 měsíců. Váha cca 6-10 kg. Čím větší tím déle se nechává vyzrát.
Další rozdělení dle délky zrání
Bodega - zrání 9 až 12 měsíců (bodega značí sklep, proto toto označení nese sunka která zrála ve sklepě)
Reserva - zrání 12 až 15 měsíců
Gran reserva - zrání více než 15 měsíců (až 24 měsíců)
Takže třeba název Jamon Serrano Reserva nám říká že se jedná o šunku z bílého prasete, zadní nohu která zrála minimálně rok.
Jamon Serrano tvorí v španělsku 90 procent výroby sušené šunky.
to be continue soon...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára